Translate

Friday 16 November 2012

Sweet Potato

Sweet Potato

Sweet Potato: Sweet potatoes are root vegetables found in markets throughout the year but their peak season is from October to November, these are rich in beta-carotene. The substances, which are precursors of vitamin A in body, that is why these vegetables supply huge amount of vitamin A, vitamin A is very important for healthy vision and skin and it protects from infections.

Sweet potatoes are good store of proteins and fiber so they can be good alternative to proteins in strict vegetarians. Our muscles and brain are composed of proteins and their consumption is necessary to replenish the stores of proteins, which are lost daily by wear and tear of cells. Sweet potatoes also contain vitamin C and minerals like iron, copper, magnesium, phosphorous, calcium, potassium and zinc all of which participate in normal metabolism and does specific function in body.

Sweet potatoes are very soft in texture and have very unique sweet taste that’s why children like to eat it and they should be included in children’s diet to prevent respiratory infections and digestive problems which are common in children.

One old concept is that they should not be used in diabetic people because of presence of high carbohydrate content but recent research shows that they are in fact beneficial in diabetes and low glycemic index of sweet potatoes helps controlling abrupt changes in blood sugar levels.

In this page, we are going to discuss about sweet potato benefits and advantages and diet in Urdu and Roman Hindi for the people of Pakistan and India.




میٹھا آلومیٹھا آلو:  میٹھی آلو جڑ سال بھر کی مارکیٹوں میں ملا سبزیاں ہیں لیکن ان کا چوٹی کا موسم ہے اکتوبر سے نومبر، ان بیٹا کیروٹین میں امیر ہیں. مادہ، جس میں وٹامن کے precursors ہیں جسم میں، یہی وجہ ہے کہ یہ سبزیاں وٹامن A، وٹامن کی بھاری رقم کی فراہمی ایک صحت مند تصور اور جلد کے لیے بہت اہم ہے اور یہ انفیکشن سے بچاتا ہے ہے. بہت پیاری آلو پروٹین کی اچھی سٹور اور ریشہ ہیں وہ سخت شاکاہاریوں میں پروٹین کا اچھا متبادل ہو سکتا ہے. ہمارے پٹھوں اور دماغ پروٹین پر مشتمل ہیں اور ان کی کھپت پروٹین کے اسٹورز، جو پہنو اور خلیات کی آنسو کی طرف سے جاری کی روزانہ کھو رہے ہیں کو بھرنے کے لئے ضروری ہے. میٹھا آلو بھی وٹامن C اور لوہے، تانبے، میگنیشیم، فاسفورس، کیلشیم پوٹاشیم اور زنک جن میں سے سب عام تحول میں حصہ لینے اور جسم میں مخصوص تقریب ہے. کی طرح معدنیات پر مشتمل میٹھی آلو ساخت میں بہت نرم ہیں اور بہت منفرد میٹھا ذائقہ ہے کہ ہے بچوں کو کھانا کیوں پسند اور وہ بچوں کی سانس کی بیماریوں کے لگنے اور عمل انہضام کے مسائل جو بچوں میں عام ہیں کو روکنے کے پر غذا میں رکھا جائے شامل کرنا چاہئے. ایک پرانے تصور ہے ہے کہ وہ ذیابیطس لوگوں میں اعلی کاربوہائڈریٹ مواد کی موجودگی کی وجہ سے رکھا جائے چاہئے نہیں استعمال کیا لیکن حالیہ تحقیق سے پتہ چلتا ہے کہ وہ ذیابیطس اور میٹھا آلو خون میں شکر کی سطح میں اچانک تبدیلیاں. کنٹرول کرنے میں مدد ملتی ہے کم glycemic انڈیکس میں فائدہ مند حقیقت میں اس صفحہ، ہم مٹھائی لوگوں کے لئے آلو کے فوائد اور فوائد اور اردو میں خوراک اور 

No comments:

Post a Comment