Translate

Friday 16 November 2012

Spinach


Spinach

Spinach: Spinach is included in the group of green leafy vegetables. The older concept about spinach is that it is highest in iron content; in fact, iron is present in proportion of 2.7%. Spinach is rich in vitamin A and other beta-carotene, which are power full antioxidants and contribute greatly to spinach’s nutritive value.

Spinach contains 59% of vitamin A and lateen both of which are important factors for healthy vision. These two nutrients prevents many dangerous conditions of eye like cataract, glaucoma,  and helps in maintaining normal visual activity, spinach contains the highest content of antioxidants  and minerals. Some special substances in it are particularly important for lowering blood pressure.

Spinach also contains high calcium content and reduces the risk of osteoporosis and other bone degenerative diseases to greater extent. It also contains zinc, selenium, copper, potassium, phosphorous and magnesium all playing vital roles at cellular levels promoting healthy skin and body. Spinach is major cancer fighting agent because of its highest antioxidant and fiber content.

Modern researches indicate that spinach use greatly reduces breast, lung, blood, bone and brain cancers along with major intestinal cancers like colon cancer. Spinach also contains considerable amount of foliate, a major component of cell and very important for body. Boiling and cooking affects the nutrition value of spinach so spinach should be cooked for short time or better to be steamed or micro waved before eating.

In this page, we are going to discuss about Spinach benefits and advantages and diet in Urdu and Roman Hindi for the people of Pakistan and India.


Spinach Benefits In Urdu


لوہے کے 2.7 فیصد کے تناسب میں موجود ہے. پالک وٹامن سے مالا مال ہے اس کے ایک اور بیٹا کیروٹین، جس میں بجلی مکمل ینٹ ہوتے ہیں اور پالک کے nutritive قیمت میں بہت مدد ملے گی. پالک وٹامن A اور ترکون کے 59 فیصد پر مشتمل ہے جن میں سے دونوں صحت مند نقطہ نظر کے لئے اہم عوامل ہیں. یہ دونوں غذائی اجزاء موتیابند، گلوکوما کی طرح آنکھوں کے بہت سے خطرناک حالات سے روکتا ہے، اور یہ عام بصری سرگرمی کو برقرار رکھنے میں، والدین ینٹ اور کھنج کی سب سے زیادہ مواد شامل ہے. اس میں کچھ خاص مادہ بلڈ پریشر کم کرنے کے لئے خاص طور پر اہم ہے. والدین بھی اعلی کیلشیم کے مواد پر مشتمل ہے اور زیادہ حد تک آسٹیوپوروسس اور دیگر ہڈی degenerative بیماریوں کے خطرے کو کم کر دیتا ہے. یہ بھی زنک، سیلینیم، تانبا، پوٹاشیم فاسفورس، اور میگنیشیم سیلولر سطح پر صحت مند جلد اور جسم کو فروغ دینے کے تمام کھیل اہم کردار پر مشتمل ہے. والدین کی وجہ سے اس کے سب سے زیادہ ینٹیآکسیڈینٹ اور ریشہ کے مواد کے اہم کینسر سے لڑنے ایجنٹ ہے. جدید تحقیق سے پتہ چلتا ہے کہ پالک کا استعمال بڑی آنت کے کینسر کی طرح بڑی آنتوں کے کینسر کے ساتھ ساتھ بہت چھاتی، پھیپھڑوں، خون، ہڈی اور دماغ کے کینسر کو کم کر دیتا ہے. والدین بھی foliate، خلیات اور جسم کے لئے بہت اہم کا ایک اہم اتحادی کے کافی رقم پر مشتمل ہے. ابلتے اور کھانا پکانے والدین کی غذائیت کی قیمت پر اثر انداز تو والدین کم وقت یا اس سے بہتر ہو گا ابلی ہوئے یا چھوٹے کھانے سے پہلے لہرایا کے لئے پکا چاہئے

No comments:

Post a Comment